linusutepavift.blogg.se

Här kommer jag berätta om mina resor. Just nu är jag i Belgien för att göra mitt examensarbete.

Mitt ex-jobb

Nu har det gått 11 veckor sedan jag började mitt ex-jobb och jag har inte ordat många stavelser om det! Det är ju lite dumt med tankte på att det är anledning till att jag är här i beiga Belgien. Det jag pysslar med kallar för Transfer Path Analysis, TPA. Det enklaste sättet att förklara det med är med ett exempel.

Tänk dig att du kör en bil, en rätt bullrig sådan. Kanske en Fiat Panda från tidigt 90-tal (om den fortfarande rullar trots all rost)? Tänkte dig åtminstonne inte en Mercedes S-klass från 2013. (O)ljudet du hör kommer från en massa olika ställen (s.k. ljudkällor) t.ex. från motorn, från växellådan, från däcken, från avgasröret, från vindbruset etc. Skrikande barn från baksätet som tjatar ”Är vi inte framme snart??” får du inte räkna med. Analysmetoden funkar inte på knoppar... SAMTIDIGT, står din bästa vän på trottoaren och hör när du och din lilla Panda swischar förbi i 50 km/h. Om du kollar i backspeglen kan du se att hen troligtvis håller för öronen och kastar sneda blickar på din Panda.

Fiat Panda

Så för att göra nästa generaton Panda lite tystare så finns det två vägar att gå: antingen försöker man gör bilen lite tystare helt random (typ jättemycket dämpmaterial över allt) eller så försöker man förstå var ljudet kommer ifrån och vita åtgärder mer lokalt. Det sistnämnda känns ju rätt smart.

Det TPA går ut på är just att lokaliser och kvantifera var allt ljud kommer ifrån. I teorin är metoden rätt enkel, men i praktiken är den lite knepigare...

Metoden går ut på att man placerar en massa mikrofoner och accelerometrar där man tror att ljudet kommer ifrån (en accelerometer är en lite manik med vilken man mäter vibrationer). Dessutom placerar man mikrofoner där man önskar veta hur mycket det låter, t.ex. i position med dina (förarens) öron eller i position med din väns öron. Sedan mäter man ljudtrycket. Efter en väldans massa matte gör man något som kallas för ljudsyntetisering, vilket inte är något annat än ytterligare lite matte. Ljudsytetisering innebär att man adderar ihop ljudet från motorn, avgasröret etc. till ett totalt ljudtryck som man sedan jämför med det man mätte vid dina eller din väns öron. Nu är det inte så enkelt som att bara mäte ljudet vid motorn och avgassystemet och sedan addera ihop det. Och man mäter mer än bara ljud och vibrationer, utan även något som kallas för frekvenssvarsfunktioner och överföringsfunktioner (det är där namnet Transfer Path kommer ifrån!). Enkelt kan man säga att frekvenssvarsfunktionen beskriver hur mycket något kommer låta eller vibrera i punkt A och man t.ex. knackar i punkt B och att överföringsfunktionen beskriver hur ljudet och vibrationerna förändrars från punkt A till punkt B.

 Ett semiekofritt rum

MEN det skulle kräva rätt långa kablar mellan mikrofonerna och accelerometrarna och datorn i labbet om du skulle kör din Panda på riktiga vägar utomhus. Så det man gör är att man bygger ett s.k. semiekofritt rum med en chassidynamo. Ett semiekofritt rum är ett rum som har ett hårt golv (som därmed reflekterar ljud) samt väggar och tak som absorberar i princip allt ljud som faller in. Föreställ dig att du står mitt på en (avstängd) landsväg i Skåne och skriker något. Ljudet kommer inte reflekteras mot något förutom mot vägen du står på. Det är på samma sätt i ett semiekofritt rum. Så placeras din Panda i ett sådan rum är det samma sak som om den fått soppatorsk på en Skånsk landsväg. För att simulera att den kör på en väg använder man sig av två eller fyra cylindrar som man låter snurra med motsvarande hastighet som om Pandan skulle köra på en väg. Lite som ett löpband på ett gym, men istället för ett band har man bara två eller fyra cylindrar som Pandan står på. Det finns bara ett problem. Nu kommer Pandan inte röra sig en millimeter i förhållande till mikrofonen som motsvarar din väns öron (eftersom chassidynamon endast sätter snurr på hjulen). För att lösa detta sätter man upp 15-20 mikrofoner längs med enas sidan av Pandan på 7-8 meters avstånd. Med lite matte mot slutet av analysen så sätter man ihop ljudet från alla 15-20 mikrofoner till att motsvara den vid öronen på din vän.

 Notera cylindern under framhjulet

Vad är då poängen med all detta? Jo, det är så att för att en bilmodell ska kunna säljas måste den uppfylla en mängde krav, bland annat bullerkrav. För att mäta att bilmodellen uppfyller kravet sätter man upp en mikrofon jämte en testväg och låter bilen passera den under acceleraton och inom ett par år även i konstant hastighet (50 km/h). Detta kallas på engelska för Pass-by noise test. Men det finns flera nackdelar med dessa tester, ett av dem är att de är väderberoende. Om testvägen är blöt eller täckt av snö kommer ljudet vara annorlunda. Så därför är det av intresse att kunna göra dessa tester inomhus. Detta görs redan av biltillverkarna, så det är inget nytt. Vad biltillverkare nu börjar intresserad sig för är dock att kunna avgöra varifrån ljudet kommer och hur mycket ljudet från t.ex. motorn bidrar till den totala ljudtrycksnivån. En sådan metod är just TPA som jag förklarade här ovan. TPA är inget nytt det heller, det används redan av bilindustrin (och andra), men det har fram till nu inte används vid Pass-by noise test. LMS, företaget jag är på, forskar bl.a. inom detta och metoden har visat sig ge goda resultat för bilar med förbränningsmotor (d.v.s. vanliga bilar med bensin, etanol eller diesel som bränsle). Men för elbilar vet man ännu inte. Varför skulle det vara annorlunda för en elbil frågar du dig kanske. Svaret är att ljudbilden, eller ljudsignaturen om man så vill, för en elbil är helt annorlunda jämfört med den för en bil med förbränningsmotor. Och som du säkert vet så är en elmotor (oftast) tystare än en förbränningsmotor, vilket ju är trevlig i många fall. Men det för med sig att ljud som tidigare inte hördes p.g.a. att motorn maskerade dem träder fram i en elbil (maskera är ett finare ord för överrösta på akustiska). Att ljudbilden är annorlunda och att extra ljud har tillkommit medför att Pass-by noise test med TPA kanske inte går att tillämpa för elblar. Och där har du mitt examensarbete: att undersöka om så är fallet eller ej. Simpel as that.

Hur går det då för mig? Ja, det är en bra fråga. Det undrar jag också. Så låt mig återkomma i frågan. Sedan dag 1 har jag stött på problem bortom min kontroll, så jag har dessvärre inte kommit så långt som det var tänkte. Men det får bli ett annat inlägg om det.

Vet ni hur många ölburkar Stella fyller på en timme?

Kurt, belgaren som jag  lärde känna för ett par veckor sedan, är nyinflyttad till området och han råkar vara en synnerligen social prick. Så vad gör man om man är nyinflyttade? Jo, man annordnar en grillfest för ens grannar! Sagt och gjort, i tisdags annordnade han en grillfest för sina närmasta grannar. Egentlgen tillhör jag inte den skaran, jag bor ju trots allt 50 från hans dörr, men jag fick vara med iaf. Vi var en nätt liten skara på 10 personer. Vi hade fantastiskt roligt!
Det är rätt kul hur intressant ens grannar faktiskt kan vara om man tar sig tid att lära känna dem. En av hans grannar, en tjej i min ålder, hade pluggat historia, kultur och studerat gammal grekiska och egyptska som man pratade för ca 5000 år sedan. Det är rätt coolt :) En annan hade läst filosofi och psykologi och doktoretat i de senare. Efter det hade han bott två år i Berlin och sedan skrivit en bok om Berlins förfall de senaste 5 åren (arbetslöshet, skenande priser etc. ), dock så har han ännu inte hittat något belgiskt förlag som vill ge ut den.
Döm av min förvåning när en av hans grannar frågar var jag kommer ifrån och börjar prata norska med mig när jag säger att jag är från Sverige!! Hur osannolikt är inte det? Hennes mamma var från Norge (dock så pratar hon flamländska med henne) men hon bodde i Norge i två år som vuxen och lärde sig norska. Så vi pratade på på svenska och norska.
Är man öppen för det så träffar man så mycket kul folk när man är ute och reser. Egentligen måste man inte ut och resa för att trätta intressant människor. Handen på hjärtat: hur många av er känner era grannar? Och andra handen på hjärtat: hur många av er skulle ens komma på tanken att bjuda dina grannar på en grillfest? Nästa gång jag flyttar ska jag annordna något liknande!
I söndags lärde jag mig att Stella Artois kan fylla 80 000 burkar (33 cl) på en timme. Och att de har tankar där ölen jäser (eller nått) som rymmer ca 400 000 liter öl. Det räcker till ca 1 000 000 Stella burkar... Hmm... inte konstigt att koncernen där Stella Artois ingår har 1/4 av den total ölmarknaden i världen.
Mina föräldrar var här på besök förra veckan och man kan inte ha besökt Leuven utan att ha besökt Leuvens stolhet: Stella Artois (med undantag för dig Johannes). Och även de lyckades pricka in sommarvärmen här i Leuven. Upp emot 35 grader. Phu... Som sig bör besöktes Manneken Pis, EU-parlamentet med tillhörande "museum/kunskapscenter", Boulevard de Waterloo, Grand place, ett chokladmuseum, Leuvens botaniska trädgård, Automium och en del annat. Det dracks även mer än ett helt års ölranson och varsin kopp varm (kall i pappas fall) belgisk choklad. Det var annat än O'boy vill jag lova - 70 % choklad och trögflytande som sirap! Gott gott :)
Helgens cita blev:
Mamma: "Tycker du om oliver?"
Jag: "Ja."
Ok, sorry för detta interna citat, men jag vet tre som kommer minnas det länge...
 
Nu har jag bara en arbetsdag kvar, sen har jag en vecka semester i Nederländerna med Jasko! Tjohoo!
 
Hejsvejs!
 
Ps. Lite bilder kommer snart... Ds.