linusutepavift.blogg.se

Här kommer jag berätta om mina resor. Just nu är jag i Belgien för att göra mitt examensarbete.

Le Mans 24-timmars: släng dig i väggen!

------OBS rättat n lägg------OBS rättat n lägg------OBS rättat n lägg------
Detta är inte orginal in lägget! Efter kraft fulla protester mot stavningen, har in lägget nu upp daterats... Men jag vill också passa på att förklara mig:
1) saknas det ett "i" i ett ord, då är det mn dators fel då mn "i"-knapp nte fungerar som den ska,
2) gäller de min sär skrivning så är det engelskans fel. Då jag bara läst och skrivit på engelska det senaste 1,5 året och nu sedan jag kom hit endast pratar och lyssnar på engelska så har jag blivit en fena på sär skrivning. Engelskan skriver ju som bekant i sär ord.
3) gäller de andra fel så kommer jag hitta en ursäkt för dem också ;)
Trevlg läsnng!
 ------OBS rättat n lägg------OBS rättat n lägg------OBS rättat n lägg------
 
 
Det slog mig precis att jag nog inte har presenterat företaget jag är på... Det heter LMS International eller LMS A Siemens Business (http://www.lmsintl.com/). Jag vet faktiskt inte vilket som är det mest korrekta namnet! De blev uppköpta av Siemens för ca. ett halvår sedan.
LMS håller på med tre saker skulle jag säga: konsultverksamhet, mjukvaruutveckling och forskning. Och deras huvudområde är akustik, ljud och vibrationer och ca 50 % av deras kunder kommer från bilindustrin och resten kommer från övrig fordonsindustri och lite annat. Så jag har onekligen hamnat på rätt företag :)
Chefen för forsknings- och utvecklingsavdelning (R&D - research and development) är gästföreläsare i en kurs i fordonsakustik som ges av KTH och som jag läste i höstas. Så jag frågade honom om det fanns möjligheter att göra mitt ex-jobb hos dem och det fanns det uppenbarligen.
Så nu är jag här sedan drygt två veckor tillbaka och "jobbar" på R&D på LMS i ett forskningsprojekt som syftar till att utveckla olika "ingenjörs-verktyg" (d.v.s. nya methoder inom mätteknik, analys och simulering av akustik, ljud och vibrationer och att implementera dem i datorprogram). Min roll i det hela är att analysera och utvärdera två typer av mätningar: "Pass-by noise"-mätninar och "Transfer Path Analysis"-mätningar. Jag inser att det inte säger dig ett dugg (om du inte har läst litet tekniska akustik förstås). Men jag ska se till att förklara det på ett begripligt sätt sinom tid, ska bara introducera dig till akustikens underbara värld först :)
Så fram till i fredags har jag mestadels suttit med näsan i forskingsartklar och en doktorsavhandling för att sätt mig in i ämnet. Det har gått ok. I torsdags förra veckan tröttnade jag dock på det och tänkte att jag kanske skulle börja skriva på teoridelen i min slutrapport/uppsats. När jag började med det insåg jag att jag inte alls kunde det så bra som jag trodde. Det är en sak att fatta teorier och metoder. Det är en helt annan sak att ta till sig dem och kunna redogöra för dem i detalj och skriva ner dem på papper! Men efter lite mer läsning och lite skrivande gick jag hem igår och kände jag att jag varit mycket produktiv under dagen (och i fredags) och kommit en bit på vägen. När jag kollade på antalet sidor blev jag mindre imponerad. 3 sidor. Hmm... Det är ungefär samma känsla som när man löser en uppgift/ett problem i en kurs på KTH: man sliter och tänker och tänker och sliter. När man väl lyckas lösa uppgiften känner man sig jättestolt och glad, tills man kollar på klockan. 1 h tog det visst. Hmm... Men man ska veta att det ligger (ofta) mycket arbete bakom dessa 3 ynka sidor eller den färdiga lösningen till uppgiften! Så jag är rätt nöjd trots allt.
Idag hade jag mitt första möte med mina 3 (!) handledare här på LMS, Karl, Mathieu och Paolo, och har nu äntligen fått lite (med betoning på lite) klarhet i vad jag ska göra, d.v.s. de ovan nämnad två saker. Det känns fantastiskt! Så imorgon ska jag få göra lite "praktiskt" arbete, d.v.s. sitta framför datorn och börja analysera 1000-tals ljud- och vibrationsinspelningar. Det du!
Jag har hunnit med min första utlandresa i tjänsten också. Närmare bestämt en 460 km lång bilresa (enkel väg) till Karlsruhe i Tyskland där mätningarna utfördes under två veckors tid av två av mina handledare, Mathieu och Paolo (gissa var Paolo kommer ifrån förresten...). Vi (jag och två till) var dock bara där en dag. Så vi jobbade till kl. 16 på måndagen som vanligt, kom till Karlsruhe kl. 22, tog en öl och planerade morgondagen, kom i säng strax före midnatt (i ett jättevarmt hotelrum!), började jobba kl. 8 och slutade kl. 20 (med bara en lunchpaus och ca 35 grader i skuggan, dock svalare ihomhus om än varmt stundtals), åt middag, lämnade Karlsruhe kl. 22, åkte 460 km no-stop, anlände 2.45 till min lägenhet, tog en dusch och somnade bums. Det är intensivt att resa i tjänsten har jag insett...

Ps. för dig som inte vet så är Le Mans 24-timmars en tävling där tre förare turas om att kör en bil så många varv som möjligt runt en bana under 24h. Ds.

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Jasko
skriven :

Jättekul! Erkänn att det är så mycket roligare i verkligheten / arbetslivet än på KTH. Som att läsa om att köra bil jämfört med att själv sätta sig bakom ratten. Men sedan måste man också byta däck ibland. :-)

Kan du på något sätt ta reda på vilka programmeringsspråk de använder mest på företaget? C, C++, Java, något annat?

Kör du allt i MATLAB? Är det någon som använder Mathematica?

Svar: Så bra :)

Men jag tycker om att plugga på KTH! Det är mest bristen på pengar och tentor jag inte tycker om :) Men ok, det är kul att vara ute i verkligheten också!
Vad beträffar vilket språk deras mjukvara är skrivet i ska jag ta reda på det!

Vad beträffar de som jobbar på R&D så använder de MATLAB när de skriver algoritmer för att göra beräkningar med metoder som ännu inte finns i deras kommersiella mjukvara.

Jag använder, på gott och ont, inte MATLAB. På gott för att jag då kan ägna tiden åt att analysera mätdatan istället för att programmera i MATLAB. På ont för att det är kul att programmera och skriva sina egna program och för att om man själv programmerar så vet vad programmet "gör", d.v.s. hur beräkningarna ser ut.

Jag vet inte om någon använder Mathematica... Men tveksamt då inte tror att Mathematica är ett programmeringsspråk, men jag kan han fel.
linusutepavift.blogg.se

2 Matilda
skriven :

Äntligen har jag hittat hit! Och du som oroade dig för att det inte skulle finnas något att skriva om i Belgien. Du har ju massvis att skriva om! :) Jätteroligt att få höra vad du håller på med! Hur går det med flamländskan? Men jag antar att med alla italienare och annat löst folk på jobbet så klarar man sig rätt bra med engelska?
Ser fram emot mer rapporter! Kram

Svar: Hej Matilda! Vad kul att du hittade hit ;)

Ja, än så länge har jag haft saker att skriva om, vi får se hur det är om ett par veckor...!

hmm... hittills har jag lärt mig vad sommarfest heter och så säger de något i still med "ausoblef" varje gång jag handlar på Carrefour (typ ICA), jag misstänker att det betyder "varsågod". Ev. är stavningen inte helt 100... Men jag måste säga att Belgarna är mycket duktiga på engelska!

Ja, inte bara italienare, nu börjar polackerna invadera LMS! Idag fick vi påökt med tre stycken till till de tre redan existerande. Och det bara på "min" avdelning!

przytulić (kram på polska, tror jag iaf...)
linusutepavift.blogg.se